Nejchytřejší plemeno psa

Které psí plemeno je nejchytřejší?

 

Téma, které vyvolávaá tradičně spoustu otázek, diskuzí a řadu lidí taky rozčiluje. A vlastně se není čemu divit. Označit jedno konkrétní plemeno psa jako nejchytřejší je za nás na jednu stranu opravdu nespravedlivé. Přesto existuje hned několik žebříčků nejinteligentnějších plemen psů a ten asi nejčastěji zmiňovaný pochází od Stanleyho Corena, který na téma inteligence psů napsal celou knihu.

 

 

A ač je jasné, že stejně jako nemůžeme někoho, kdo má mozkové buňky spíš na matematiku označit za hloupějšího, než je ten, kterému jdou spíš jazyky, nedá nám to, a podělíme se s vámi o seznam prvních 10 míst v tomhle pomyslném žebříčku psí inteligence.

 

 

Důležité ale je, že ve výzkumu se plemena posuzovala podle pracovní inteligence a poslušnosti.  Zkoumalo se, zda pes splní povel, jak rychle reaguje, jak dobře se učí i v rukou méně zkušeného psovoda a jestli chápe jednoduché povely po méně než pěti opakováních.

 



Nejinteligentnější plemena psů podle Stanleyho Corena:

  1. Border kolie

  2. Pudl

  3. Německý ovčák

  4. Zlatý retrívr

  5. Dobrman

  6. Šeltie

  7. Labradorský retrívr

  8. Papillon

  9. Rotvajler

  10. Australský honácký pes

 

Tak co, jaké máte ze žebříčku pocity? Myslíte, že na základě posuzovaných kritérií to sedí nebo byste ho sestavili úplně jinak? Dejte nám vědět do komentáře! 

 

Zpět do obchodu