Zimní péče o psa

Každé roční období má z hlediska péče o psa určitá specifika, a tak jsme se dneska rozhodli podívat na zoubek zimě. 

Kdy mám oblékat psa? 
Jak pečovat o psí tlapky v zimě? 
Proč je pro psy nebezpečná otrava Fridexem?
Jak vyrobit balzám na packy? 
Na co jsou psí boty? 

To všechno se dozvíte v tomhle článku, tak jdeme na to! 

 

 

❄ Posolené chodníky ❄

 

 

Sůl je pro psí packy velmi dráždivá, a tak se při nedostatečné péči o packy po chůzi na posoleném chodníku může snadno stát, že bude pes trpět na záněty v meziprstí.

Někteří psi mají tendenci si potom packy extrémně lízat, a to samozřejmě není dobré ani pro zažívání.

Pokud tedy svého psa venčíte na místě, kde se chodníky solí a nedá se mu vyhnout, nezapomeňte psovi tlapky po procházce důkladně umýt, zvlášť pokud máte pejska, který má delší chlupy. Packy stačí opláchnout čistou vodou, není potřeba používat žádný speciální přípravek.

Pokud má váš pes tlapky citlivé, můžete mu dopřát i nějaký krém nebo balzám na to speciálně určený. Takový prodává třeba Dokonalá láska nebo náš oblíbený obchod Dogg .

 

Jestli vás láká vyzkoušet si výrobu balzámu na packy doma, tady je recept:

4 lžíce olivového oleje
4 lžíce kokosového oleje
2 čajové lžičky oleje s vitaminem E
4 lžíce bambuckého másla
4 čajové lžičky včelího vosku

Všechny ingredience stačí rozpustit ve vodní lázni, promíchat, nechat ztuhnout a skladovat ve vhodné nádobě.
 
 


❄ Pozor na nemrznoucí směs ❄

Nemrznoucí směs do ostřikovačů je velký zimní strašák. Jednou z jejích složek bývá ethylenglykol, jehož sladká chuť bohužel psy často láká a při neopatrném skladování např. v garáži, kam mají zvířata přístup jim může být osudný. Stav psa připomíná opilost a smrtelná dávka je cca 4,4 ml/kg, u menších zvířat tedy stačí, když vylíže kapalinu z louže vytékající z auta apod. Ethylenglykol způsobuje selhání ledvin a vstřebává se velmi rychle, proto je potřeba při náhodném požití okamžitě vyhledat pomoc veterinárního lékaře. A především dbát na prevenci – všechny potencionálně nebezpečné látky skladovat mimo dosah psů a dětí.

 

❄ Stříhání chlupů mezi packami ❄

Zejména majitelé dlouhosrstých psů jistě znají otravné namrzlé kuličky mezi polštářky na tlapkách. Ty se můžou tvořit po pár minutách řádění venku a psi si je potom s obrovskou vervou snaží vykusovat, protože jsou jim nepříjemné. Úprava chlupů může v tomhle případě hodně pomoci, protože sníh se pak v packách drží méně. Pejska nezapomeňte na manipulaci zvykat postupně a rozhodně tuhle péči nedělejte, pokud z ní má stres, násilím, ale naučte psa dobrovolné manipulaci postupně po malých krůčcích. Vždycky taky dávejte pozor na to, abyste pejska omylem nestřihli v meziprstí. K úpravě můžete použít speciální nůžky s kulatou špičkou, které riziko střihnutí nebo píchnutí minimalizují, kdyby třeba pejsek nenadále ucuknul.

 

❄ Botičky ano / ne ❄

Pes v botách byl ještě před pár lety často terčem posměšků, ale naštěstí už čím dál více lidí ví, že za určitých podmínek mohou speciální psí boty opravdu pomoci řešit různé trable. Nosí je buď psí sportovci, kteří mají při sportování packy opravdu hodně namáhané, nebo třeba záchranářští psy, kteří se pohybují v sutinách se střepy atd. Aspoň jedna botička by měla být také součástí každé psí lékárničky, protože v případě poranění packy se vám bude opravdu hodit. Udržet rozřízlou packu v čistotě a suchu je totiž někdy nadlidský výkon.
Pokud máte psa s opravdu citlivou kůží nebo bydlíte v místě, kde se chodníky hodně solí nebojte se kouknout po botičkách, rozhodně to není žádná ostuda.

 

 

❄ Kdy oblékat ❄

Oblékání psů je ještě více horké téma, než botičky. Možná proto, že se týká ještě většího množství psů. Pokud se ptáte, zda oblékat psa toho a toho plemene tak vězte, že univerzální odpověď na tuhle otázku neexistuje, pokud teda nemáte doma naháče, tam je rozhodování jasné. Vždycky je třeba brát v potaz individuální potřeby, kondici, náturu a zdravotní stav daného jedince. Na téma oblékání psů vznikl podcast u Pejskárium, kde veterinářka Verča Gesierichová, která se zabývá péči o pohybový aparát psů velmi dobře shrnula všechny otázky, které by si měl člověk pokládat, pokud váhá zda, kdy a jak psa oblékat.

Všeobecně je možné říci, že pokud máte doma krátkosrstého psa ve vytopeném bytě nebo domě a teplota se pohybuje kolem nuly a níž, oblečkem mu rozhodně neuškodíte, zvlášť pokud má méně pohybu. Určitě je také dobré přiobléct psa, se kterým jedete např, na trénink ve zmrzlém autě, nebo čekáte během tréninků mezi zátěží apod. Psovi můžete dát obleček na začátku procházky, až se zahřeje, tak ho sundat a opět nandat ke konci, kdy se zátěž snižuje. Omrknout můžete třeba naše elegantní oblečky v různých vzorech

 

 

Jak naučit psa snášet obleček

Řada pejsků by obleček potřebovala, ale radši se třesou zimou, než aby si ho nechali obléct. Buď před nasazením zdrhají jako o život, nebo si obleček nasadit nechají, ale potom zamrznou a neudělají už ani krok, dokud jim ho nesundáte.

Jestli doma máte tenhle tip pejska, rozhodně nezoufejte, nošení oblečku v klidu a pohodě se dá totiž naučit jako jakýkoliv jiný cvik.

 

 

❄ Podchlazení ❄

Podchlazení v zimě je u psů daleko menším rizikem než jejich přehřátí v letních měsících, přesto k němu samozřejmě může dojít.
Jako u všeho, i tady je třeba dbát především na prevenci. Pokud máte psa celoročně venku, nezapomeňte na to, že kotec nebo bouda musí být dostatečně zateplený a pokud je opravdu nevlídné počasí nebo velké mrazy, je dobré pejska aspoň na noc přesunout např. do chodby, kde je příjemněji. Samozřejmostí je kontrola dostupnosti vody, která může zamrzat. Někteří pejsci v zimním období ocení i navýšení krmné dávky nebo její energetické hodnoty. 

 

 

❄ Péče o srst ❄

Srst psů je v zimě namáhaná stejně jako třeba naše lidská kůže. Představte si procházku v mraze bez rukavic, ruce se nám v zimě častěji vysušují a potřebují pečlivější péči a hydrataci. Stejně tak je to se srstí psů. Po každé procházce bychom měli psa důkladně vysušit, a především se v zimě vyhnout častému koupání s použitím šamponů. Mytím totiž srst ztrácí přirozenou mastnotu, která ji chrání. Pokud to jen trochu jde a psa potřebujete umýt, zkuste si vystačit s čistou vodou. Jestli potřebujete použít šampon, mrkněte po nějakém speciálním psím nebo jemném přírodním šamponu.

Zpět do obchodu