10 věcí, které nesmí chybět v lékárničce pro psa

Dobře vybavená lékárnička pro psa je základ, který bychom měli nosit na každý větší výlet nebo společnou dovolenou.

Většinu věcí v psí lékárničce můžeme použít i my lidi, naopak to ale neplatí, takže bez konzultace s veterinářem nikdy nepoužívejte lidské léky pro psy.  



A co nesmí v lékárničce pro pejska chybět?

  • Desinfekce – tu využijete na všechny možné druhy ran a ideálně by měla být nepálivá, aby pejskovi nevadila. Např. Betadine se prodává i v malém balení a je vhodná také pro děti.
  • Obinadlo – v každé lékárničce by neměla chybět obvazová vata, obinadlo a ideálně i samopřilnavá bandáž, kterou ránu zafixujete v poslední vrstvě
  • Háček na klíšťata – věděli jste, že čím dříve klíště vytáhnete, tím nižší je riziko přenosu nemocí?
  • Nůžky
  • Peroxid – peroxid máte možná zafixovaný pro použití jako desinfekce, pro psy se ale právě kvůli štípání v ráně používá častěji jako prostředek pro vyvolání zvracení v případě, že pes sežere nějaký jed nebo jinou problematickou „mňamku“. I tady jde o minuty a včasné vyvolání zvracení může pejskovi doslova zachránit život. I v tomto případě je ale potřeba postup konzultovat s veterinárním lékařem třeba po telefonu
  • Stříkačka – může se hodit na vyplachování rány desinfekcí např. při pokousání nebo pro aplikaci tekutin do tlamy
  • Teploměr – vysoká nebo naopak nízká teplota může pomoci zorientovat se v tom, jestli má pejsek nějaký zdravotní problém. Sáhnutí na čumák není zdaleka tak přesné. Pejskům se měří teplota v konečníku a ideálně by měli mít 38-39°C.
  • Smecta / Enterozoogel – enterozoogel i smecta můžou pomoci v případě, že má pejsek střevní problémy, průjem, případně snědl něco, co neměl. Černé uhlí psovi můžete dát také, je ale třeba mít na paměti, že může zabarvovat stolici a snadno tak přehlédnete případnou přítomnost krve.
  • Kapky do očí – např. Oftagel nebo Ocu flash se hodí, když má pejsek podrážděné oči
  • Kontakt na veterináře – naprostý základ, který nenahradí žádné rady přes Facebook ani naše domněnky. Nebojte se vždy, když tápete obrátit na odborníka a pokud jedete někam, kde to neznáte, je dobré mít vždy po ruce kontakt na nejbližší veterinu.


Jestli si nejste jistí, zdali byste zvládli svému pejskovi dát první pomoc, nemusíte se vůbec bát. V dnešní době už totiž existuje několik kurzů první pomoci pro psy a většinou to funguje tak, že i váš veterinární lékař je ochotný dát vám základní radu po telefonu.
Určitě se také hodí mít uložené číslo na veterinární sanitku Pet Medic, která funguje po Praze.

Přejeme vám, ať si všechna společná dobrodružství užíváte na maximum a lékárnička je jen jistota, kterou nebudete muset nikdy použít.

Zpět do obchodu