Být stále mlád, to bych si přál

Pamatujete si, když jste byli děti a nikdy vám nebyla zima, neloupalo vás v kolenou a prostě vás tělo podrželo v každé situaci? Mohli jsme v dubnu skočit do rybníka a váš imunitní systém si s tím bez problému poradil. Ale pak se to začalo rok od roku horšit a ať je váš věk jakýkoliv, můžete si být jistí, že bude hůř. Čím je tělo starší, tím hůře zvládá zátěž, nepohodlí, prudké změny či zimu. U lidí je to stejné jako u zvířat a tedy také i u psů.

Pro zvířata v útulcích přichází velmi těžké období roku. Teploty jsou nižší a nižší a zanedlouho bude mrznout. Zima v útulcích je velmi náročná jak pro personál, tak pro psí i kočičí svěřence bez rozdílu věku a typu srsti. Až na výjimky je jim permanentní zima, zamrzá jim voda a jsou v důsledku toho dehydratovaní, unavení a vysílení. Nicméně asi tušíme, že nejtěžší je to pro krátkosrsté psy a seniory. Jelikož jejich tělo nemá tolik sil a energie, je pro ně zima v útulku vždy velkou výzvou a málo kdy lze odhadnout, zda pes zimu přežije nebo ne. Senioři jsou ještě často buď velmi hubení, nebo naopak tlustí, jen málo jich má optimální váhu. Ti hubení rychleji prochladnou a zemřou, Ti vykrmení mají vyšší šance, ale dlouhodobé podchlazení nezvládnou ani oni. A silná vrstva prochladlého tuku sebou přináší i další rizika, než jen „obyčejná obezita“ u psa, který je v teple domova. Nicméně psi s podkožním tukem lépe snášejí změny teplot a ve většině případů nepotřebují oblečky (pokud nemají jiné zdravotní problémy, třeba nemocné ledviny).

Určitě si vybavujete ten super pocit, že se po procházce zimní krajinou zahřejete u topení či krbu. No tak toho pocitu se psům v útulcích nedostane. Mají prostě jen boudy (leckdy ani ne zateplené), kde teploty nejsou komfortní, jen zajišťují, že tělo psa neumrzne. Nemají se kde prohřát, kde si odpočinout, jejich tělo minutu co minutu bojuje o udržení teploty, aby neselhalo.

Proto moc prosím, adoptujte! Nečekejte na jaro, až se vám bude chtít chodit na procházky. Adoptujte teď, když je to nutné. Jde totiž o život, je možné, že daný pejsek se jara nedožije. Přitom v rodině by mohl žít ještě několik měsíců anebo i let. Psí senioři jsou tak veselí, optimističtí a věří v lepší den, a že zítra už bude teplo. Přeji si prožít Vánoce s vámi a nejde jim jen o teplo pro jejich tělo, ale i hřejivou sílu lásky, která díky vám, může naplnit jejich srdce.

Pokud nemůžete adoptovat a chcete pomoci?

Ideální je vždy se přímo zeptat konkrétního útulku, jak můžete pomoci, ale takový základ, který se hodí skoro všude:

  • Sláma nebo dřevitá vlna – pro vystlání kotců
  • Deky – pozor ale některé útulku je nevyužívají a používají pouze slámu
  • Psí oblečky a pláštěnky
  • Zahřívací polštářky – je nutné vybrat ty zdravotně nezávadné, dají se pod misku s vodou při odchodu z útulku a psům tak vydrží voda déle nezamrzlá
  • Kvalitní krmivo a pamlsky – více než kdy jindy potřebují psi TOP kvalitu s vysokým obsahem masa. Vždy lepší kvalita než kvantita, protože po levných variantách mohou mít pejsci akorát zažívací problémy, které je akorát ještě více oslabí.
  • Vitaminy a oleje – pro doplnění důležitých látek pro tělo
  • Vezměte psa na procházku, zahřeje se aspoň pohybem a nezapomeňte na důkladné osušení, než půjde zpět do boudy. Nabídněte ošetřovateli útulku, že pejska vydrbete.
  • Pokud můžete a útulek to umožňuje, vezměte pejska na zimu do dočasky.

 FUNKY DOG blog

Jak dál můžete pomáhat zvířatům v útulcích, si můžete přečíst v podrobných článcích. Stejně jako informace o tom, jak si dobře vybrat pejska z útulku a jak se k němu po adopci chovat.

 

Zpět do obchodu