9 bylinek, kterými můžete zpestřit krmení svému psovi

Které bylinky může jíst pes? 


Jaro už se pořádně přihlásilo o slovo, a přestože je venku doslova aprílové počasí, začíná i sezóna různých bylinek, zahradničení, sázení a následně taky hodování! ????
A jelikož my bylinky milujeme, napadlo nás, že bychom mohli dát dohromady článek o těch, které můžete přidat do krmení i svému pejskovi. Zvlášť pokud krmíte barfem, přijdou vám tyhle tipy na bylinky vhodné pro psy určitě vhod!

Vždy ale myslete na to, že bylinky jsou zpestření, nikoliv základ krmné dávky. Dávejte je tedy pejskovi s rozumem ????.

 

 

Medvědí česnek


Medvědí česnek je taková jarní klasika, ze které si my lidé můžeme udělat třeba pesto, použít do omelety nebo rizota. Dá se koupit na farmářských trzích nebo i v obchodech, nicméně si ho můžete začít pěstovat nebo se vydat na „lov“ do přírody. Pokud ho budete přidávat do krmení, nezapomeňte ho posekat nadrobno nebo rozmixovat, díky tomu se uvolňuje enzym, který měnív medvědím česneku obsažený alliin na alliicin, a pes tak může využít jeho prospěšné účinky. 


K čemu je dobrý:
podporuje dobré trávení a imunitní systém, má vysoký obsah vitaminu C.


Kde ho hledat:
V přírodě hledejte medvědí česnek na vhkých místech, spíše ve stínu. Pokud by vás zajímala konkrétní místa, kde se vyskytuje, mrkněte třeba na tuhle mapku nebo do aplikace Na ovoce.


 


Libeček

 

Libeček je na zahrádce někdy trochu jako plevel a naše babičky ho přidávala třeba k bramborům při vaření, krásně je totiž ovoní. Můžete ho dát také do vývaru, salátu nebo použít při přípravě ryb. 

K čemu je dobrý pro psy:
Ulevuje při zánětu močových cest a revmatismu, podporuje trávení a metabolismus, při kašli rozpouští hlen. 


Kde ho hledat:
U nás se volně v přírodě nevyskytuje, ale poměrně snadno ho můžete začít pěstovat v záhonu nebo v květináči. 

 

Pampeliška

 

Asi neexistuje nikdo, kdo by neznal pampelišku. Z pampelišky můžete vyrobit sirup, med a třeba taky mast. Skvělá je ale také do čaje a i pro naše pejsky může mít spoustu pozitivních účinků. 

K čemu je dobrá pro psy:
Čistí krev, je močopudná, pomáhá k čištění jater a tvorbě žluči. Je také vhodná pro pejsky s poruchami trávení. 

Kde ji hledat:
Pampelišku najdete i ve městech a parcích, ale vždy myslete na to, že rostliny, které chcete podávat svým pejskům by měly být z co nejčistšího prostředí, vyvarujte se tedy sběru u silnic a na hodně frekventovaných místech. 

 

Meduňka


Meduňku už jste určitě někdy zahlédli v zahradnictví a je to příjemně vonící bylinka, ze které si my lidé můžeme udělat třeba čaj nebo sirup. Je ale využitelná taky běžně v kuchyni, přidat ji můžete do salátu nebo marinády na maso ke grilování. 

K čemu je dobrá pro psy:
Účinky meduňky jsou především zklidňující, působí také protinadýmavě a je dobrá na trávení. Posiluje nervy a tlumí křeče.  Dávka sušené meduňky pro psa o hmotnosti 15-20 kg by neměla přesáhnout 1 g denně. 

 

Kde ji hledat:
V České republice v přírodě neroste, takže zas budete muset zapátrat v zahradnictví nebo květinářství. Na pěstování ale není vůbec náročná.



Máta

Mátu určitě netřeba představovat a pevně věříme, že ji znáte i jinak než jen v mojitu :-D. I u lidí má pozitivní účinky na trávení, je dobrá při problémech s nadýmáním apod. Udělat z ní můžete čaj, ale používá se i do salátů nebo se z ní dělá olej do aromalampy. 

K čemu je dobrá pro psy:

Pomáhá při poruchách zažívání a při nachlazení. Z máty můžete doma vyrobit pro své pejsky třeba taky pastu na zuby. Na tu vám dáme recept zase někdy příště :-). 

Kde ji hledat:
Některé druhy máty najdete i v přírodě, ale naprosto v pohodě se dá pěstovat i na zahrádce nebo skleníku. Pozor si dejte spíš na to, že na zahradě se občas chová trochu jako plevel a je potřeba jí vymezit místo. 

 

 

Kopřiva


Kopřivu určitě bezpečně poznáte, když ne okem, tak po hmatu :-D. Pro nás lidi se hodí nejen do velikonoční nádivky. Pomáhá při nachlazení, zmírňuje záněty močových cest. Dá se z ní vyrobit také tinktura nebo čaj. 

K čemu je dobrá pro psy:
Působí protizánětlivě a účinná je hlavně při zánětu močových cest a povzbuzuje metabolismus. 

Kde ji hledat:
Kopřivy najdete nejen na zahradách, ale i kolem polních cest a okrajích luk. Ideální je vybírat mladé rostlinky ze slunných míst. Na sběr si nezapomeňte vzít rukavice.


Rozmarýn


Rozmarýn určitě znáte třeba ze směsi s názvem provensálské bylinky, při vaření pro lidi se skvěle hodí k různým masům do rajské omáčky i k zelenině jako je lilek nebo cuketa. Udělat si z něj můžete taky čaj, nebo takzvané rozmarýnové víno. 


K čemu je dobrý pro psy:
Uklidňuje duši i zažívání, a odhání nespavost. 

Kde ho hledat:
Rozmarýn je nejlepší pěstovat v květináčích nebo truhlících, přes léto ho můžete nechat na zahrádce nebo na balkoně, ale na zimu je lepší přenést ho dovnitř.

Jitrocel

 

Jitrocel snadno najdete na mnoha místech v ČR. Lidé si ho mohou přidávat do polévek, ke špenátu nebo do salátu a taky si vytvořit třeba jitrocelový sirup, který je skvělý při nachlazení i pro pejsky. 

 

K čemu je dobrý pro psy:
Pomáhá při kašli, zánětech močových cest a průjmu. K vnějšímu ošetření se používá pro lepší hojení ran.

Kde ho hledat:
Jitrocel najdete na loukách i polních cestách. Opět dávejte pozor na to, abyste ho sbírali spíše na odlehlejších místech a ne u rušných silnic. 



Bylinek, které můžete přidat do krmení i svému pejskovi je daleko víc, ale to by byl tenhle článek kilometr dlouhý. Na závěr pro vás proto máme pár doporučení, kde můžete čerpat inspiraci na další rostliny vhodné pro psy, ale taky informace o tom, co pejsci nesmí.



Zpět do obchodu