9 zajímavých faktů o psech

Že jsou psi naprosto fascinující stvoření, na tom se asi shodneme! :-) Spoustu věcí o nich určitě víte, tak jsme se rozhodli trošku popátrat a dát dohromady 9 zajímavostí o psech, které jste možná nikdy neslyšeli!

 
  • Vlhkost psího čenichu pomáhá absorbovat pachové částice

Díky vlhkosti čumáčku se psi částečně ochlazují a také pomáhá k tomu, aby čenich zůstal čistý. Má to ale svůj význam i z hlediska vyhodnocování pachů, čichově aktivní látka totiž musí přejít do roztoku, to je podnět pro vznik nervového vzruchu, který se následně přenáší do mozku.

 

  • Při ztroskotání Titanicu se zachránili tři psi

Věděli jste vůbec, že na Titanicu cestovali taky pejsci? Na Titanicu bylo speciální místo pro pejsky, ale někteří byli se svými páníčky v kajutě. A právě z těch se jich pár zachránilo. Konkrétně se jednalo o dva pomeraniany a jednoho pekingského palácového psíka. Pravděpodobně byli zabalení do přikrývky nebo zastrčení pod kabátem.

 

  • Psi se dokážou nadechovat a vydechovat zároveň

Díky téhle schopnosti se pejskovi v čenichu vytváří nepřetržitý oběh vzduchu a to pomáhá lepšímu vnímání pachů.            

 

  • Pes, který dokáže předběhnout geparda

Nejrychlejším plemenem psa jsou greyhoundi, kteří dokážou běžet rychlostí až 72 km za hodinu. Jak ale předběhne geparda, který běží až 130 km/h? Vtip je v tom, že gepard dokáže touhle rychlostí běžet jen po velmi krátký časový úsek, asi 30 sekund, zatímco greyhound zvládne běžet rychlostí 56 km/h až 11km.

 

  • Psi se nepotí tak, jako lidi

Psi se sice částečně potí, ale nečekejte, že by se jim na oblečku udělali koláče v podpaží, kdyby jim bylo vedro :-D. Potní žlázy mají totiž na tlapkách. Jejich hlavním mechanismem k ochlazování je dýchání s otevřenou tlamou. I proto je potřeba dbát na prevenci přehřátí v létě a naprosto vyloučit fixační náhubky třeba do mhd apod.

 

  • Psi mají 18 svalů, které ovládají jejich uši

V řeči těla psů mají jejich uši obrovský význam. Psi mají kolem 18 svalů, které jsou zodpovědné za jejich pohyb. Díky tomu mohou změnit směr uší, aby lépe slyšeli zvuky kolem sebe a jejich pohyb nám může hodně napovědět také o tom, jak se náš pes cítí.

 

  • Některá plemena psů mají „plovací blány“ mezi nohama

Existuje řada plemen, které nedostanete do vody ani kdybyste se sebevíc snažili. A pak ti, kteří vodu milují a mají to doslova v krvi. Např. portugalský vodní pes nebo novofoundlandský pes byli vyšlechtěni k tomu, aby pomáhali rybářům a proto jsou i skvěle přizpůsobeni pro pobyt ve vodě. Umí skvěle plavat a mají hustou srst, která nepropouští vodu a výborně tepelně izoluje. Mají také volnější kůži mezi prsty, což vlastně imituje plovací blánu a pomáhá jim to v lepším pohybu ve vodě.

 

  • Psi mají pětkrát horší chuť než lidé

Zatímco člověk má cca 9000 tisíc chuťových buněk, pes jich má asi 1700. Tím se vysvětluje, proč jsou psi schopní sežrat takové hnusy, co myslíte?

  • Otisk čenichu každého psa je jedinečný

Funguje to stejně jako s otiskem prstu u lidí, každý psí čenich má jedinečný vzorek. Kanadský kynologický klub dokonce akceptuje otisk čenichu jako důkaz identity psa.



Zpět do obchodu