Eco friendly pejskařina aneb 9 tipů na udržitelný život se psem


Mít pejska je kupa radostí pro nás lidi, ale ruku na srdce, i pořádná zátěž pro naši planetu.


Podle některých studií putuje jedna pětina světové produkce masa a ryb právě na krmení domácích mazlíčků, přičemž chov zvířat na maso je číslo dva v produkci skleníkových plynů.


Psi jsou naše velká láska a nechceme se uchylovat k žádným extrémům, přesto se snažíme šířit myšlenku, že i majitelé psů by měli myslet na naši planetu a v rámci možností se snažit aspoň trochu minimalizovat náš dopad na ni.

Proto jsme se rozhodli dát dohromady 9 tipů na udržitelnější život se psem, aneb nad čím se můžete zamyslet.
Cesta všechno nebo nic za nás není úplně nejlepší varianta. Jsme přesvědčení, že i malé kroky většího množství lidí mají velkou hodnotu. Tak třeba se vám některý z tipů zalíbí nebo vám vnukneme do hlavy téma, o kterém vás dodnes nenapadlo přemýšlet.

  • NAKUPUJTE LOKÁLNĚ

Nakupování lokálních výrobků naštěstí zažívá velký boom. Zejména u věcí, kterých spotřebujeme hodně je skvělé přemýšlet také nad tím, odkud za naším pejskem putují. Asi nejlepším příkladem je krmení. Ať už krmíte masem nebo granulemi, pokud máte možnost volit lokální zdroj krmiva, maso z českých chovů nebo granulky vyráběné v Čechách, a vašemu pejskovi to vyhovuje, je to skvělá volba. Málokdo ví, že i spousta pamlsků se tváří jako český produkt, přitom jsou vyrobeny např. v Číně, jen mají svůj originální obal. V ČR není povinnost uvádět zemi původu na pamlscích, tak možná někdy zkuste zapátrat, odkud ty vaše oblíbené pochází, a zamyslet se nad tím, jestli neexistuje alternativa vyrobená v ČR nebo na Slovensku.

  • ŘEŠTE MATERIÁLY

Je nad slunce jasné, že ne všechny součásti psí výbavy je možné vyrobit z přírodních materiálů. Přesto je dneska na našem trhu spousta alternativ, které jsou ekologičtější než jiné. Místo plyšáka z polyesteru můžete pejskovi pořídit třeba našeho Slintoše z přírodních materiálů a místo klasického balonku se třeba mrkněte po těch, které jsou vyrobené z gumy z rýžových slupek apod.
Stejně tak vodítka a obojky mají mnoho variant. My jsme si oblíbili materiál piňatex, veganskou alternativu kůže a vodítka vyrábíme z lněného lana. Největší novinkou jsou taky vyšívané konopné obojky vhodné i pro pejsky vodomily a akčňáky. To samé by se dalo říct o miskách na krmení a vodu. Na trhu jsou mraky krásných misek z keramiky i recyklovaného plastu.

 

  • PŮJČTE SI TO, CO NEPOTŘEBUJETE ČASTO

Někdy máme tendenci hromadit víc věcí, než je nutné. Stejně jako každý z nás nepotřebuje mít doma kompletně vybavenou dílnu, když poličku vrtá jednou za uherský rok, možná ani pro naše psy nepotřebujeme mít všechno neustále k dispozici. Pokud se třeba vydáváte na vodu i s vaším pejskem, ale víte, že víc, než jednou za rok to nebude, zkuste si plovací vestu půjčit od kamaráda se stejně velkým pejskem. A jestli váš pes miluje hlavolamy, co takhle někdy zorganizovat swap a půjčit si navzájem interaktivní hračky od ostatních nadšenců?

 

  • MINIMALIZUJTE ODPAD

Samozřejmě i v souvislosti s produkty pro pejsky vznikají mraky odpadu, který se dá ale leckdy minimalizovat. Možná jste to tušili, možná ne, ale dokonce už existují i bezobalové obchody pro pejsky! Jeden je např. Přines!. Zvlášť s pamlsky se pojí často mraky zbytečných plastů, tak pokud můžete, dávejte důraz i na to, v jakém obalu se prodává výrobek, který kupujete, nebo zvažte nákup většího balení. Při správném skladování většina věcí vydrží.

 

  • INVESTUJTE DO KVALITY

Ruku na srdce, ekologičtější varianty, lokální produkty a kvalitní zboží bývá často trochu dražší. Přitom kupovat raději méně, ale kvalitněji, dává obrovský smysl. Naši pejsci nepotřebují osm sad vodítek s obojky ani obrovskou hromadu hraček, potřebují především naši pozornost. Je to stejné, jako třeba s tričky pro nás lidi. Když si koupíme jedno dražší, kvalitnější, pravděpodobně nám vydrží déle než triko z fast fashion obchodů. V dlouhodobém měřítku to tak dává smysl nejen pro naši planetu, ale taky peněženku.

 

  • VYROB SI SÁM ANEB DO IT YOURSELF (DIY)

Domácí výroba všeho možného je naprosto skvělá zábava nejen v dobách pandemie. Svému pejskovi můžete vymyslet třeba hlavolam z ruliček od toaletního papíru, nebo upéct sušenky podle naší kuchařky Neštekej a jez!. Doma se dá vyrobit i zubní pasta pro psa a další vychytávky. Jestli takové tipy hledáte, na pinterestu stačí zadat heslo „DIY for dog“ a vyjede vám spousta možností.

 

  • PODĚLTE SE SE SVÝM PSEM

Rozhodně nedoporučujeme dělit se se svým pejskem o potraviny, které jsou pro něj nevhodné. Ale spousta z nich má řadu benefitů i pro psí tělo. V jednom z předchozích článků jsme psali o bylinkách, které můžou dostat do krmení i naši pejsci. A třeba pokud vám zbyde mrkev nebo trocha rýže z jídla, vězte, že i to se můžete podělit. Seznam potravin vhodných a nevhodných pro naše psí kámoše najdete všude spoustu. Často o nich píšeme u nás na Facebooku, nebo také v už zmiňované kuchařce.

 

  • PODPORUJTE ÚTULKY A KASTRAČNÍ PROGRAMY

Moc dobře víme, že adopce pejska není pro každého a někdo z jakéhokoliv důvodu upřednosňuje určité plemeno. Zároveň ale také dlouhodobě podporujeme útulky (do dnešního dne jsme jim věnovali z prodeje Funky Dog produktů už více než 2 miliony Kč), a taky myšlenku nekupuj, adoptuj. Pokud jste jen trochu otevření adopci pejska, zkuste si zjistit více informací, zauvažovat nad tím, nebo se třeba poohlédnout po spolcích, které se zaměřují na umisťování pejsků konkrétního plemene v nouzi. A pokud fandíte konkrétnímu plemeni a tahle možnost je pro vás „no go“, podpořte aspoň některý ze spolků ať už finančně, nebo hmotně. Velký smysl mají také kastrační programy, které jsou někdy neprávem odsuzované. Díky nim se totiž předchází spoustě nechtěných nakrytí psů a koček. Kastrace má navíc i spoustu benefitů pro zdraví psa. Rozhodně totiž neplatí, že každá fena musí mít aspoň jednou za život štěňata.

 

  • DBEJTE NA VÝBĚR KOSMETIKY A ANTIPARAZITIK

Naši pejsci samozřejmě čas od času vyžadují i péči o srst, ochranu před parazity apod. I v tomhle tématu se ale můžeme zaměřit na ekologičtější přístup. Jak v kosmetice, tak mezi antiparazitními přípravky existují i přírodní alternativy. Jestli by vás takové alternativy zajímaly, můžete mrknout třeba na článek na tohle téma u Pejskárium.

 


 

Zdroje:
https://www.mossy.earth/guides/lifestyle/pet-carbon-footprint

https://blog.tomashajzler.com/clanek/odvracena-strana-pejskareni-a-kocickareni
Zpět do obchodu